Budowa głównych autoantygenów strukturalnych w dermatozach pęcherzowych o podłożu autoimmunizacyjnym - Dmochowski, Marian (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
W poniższym doniesieniu poglądowym omówiono na schematach budowę kolagenu typu VII, podjednostki ß4 integryny, lamininy 5, desmosomalnej kadheryny desmogleiny 1, plakiny BPAG1e i BP180. Białka te są głównymi autoantygenami strukturalnymi w dermatozach pęcherzowych o podłożu autoimmunizacyjnym.