Wywołanie skórnych zmian pęcherzycowych przez uraz chirurgiczny u chorej na pęcherzycę zwykłą - Dmochowski, Marian; Bowszyc-Dmochowska, Monika (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Początek i przebieg pęcherzycy związany jest często ze współdziałaniem czynników genetycznych i środowiskowych. Przedstawiono przypadek 43-letniej pacjentki, u której ponowne skórne zmiany pęcherzowe pojawiły się w związku z przeprowadzonymi procedurami chirurgicznymi po 7-letnim okresie skąpoobjawowym w przebiegu pęcherzycy zwykłej. Początkowo zmiany ograniczone były do miejsc interwencji chirurgicznej. Mechanizm indukcji pęcherzycy na drodze urazu pozostaje niewyjaśniony, niemniej podnosi się znaczenie zjawiska koebneryzacji.