Plan Z (Menedżer Zdrowia, 2009)
Szpitale przyjmują tylko najcięższe przypadki, Pomoc udzielana będzie tylko dla ratowania życia i zdrowia, w przypadkach nagłych, Brakuje środków medycznych, Na oddziały szpitalne nie przyjmuje się nowych pacjentów – tytuły doniesień prasowych o polskiej służbie zdrowia we wrześniu 2009 r przypominały tytuły sprzed 70 lat, z … września 1939 r. Tak jakby dopadł nas kataklizm, klęska wymuszająca przejście na wojenny tryb funkcjonowania ochrony zdrowia. Nawet gdyby założyć, że media na wyrost ostrym językiem komentują fakty (do czego mają pełne prawo) – to przecież samych faktów nie wymyślają. Do takich rzeczy w XXI wieku, w cywilizowanym kraju szczycącym się członkostwem w Unii Europejskich, bez szczególnego rodzaju powodów (epidemia, wojna, kataklizm) dochodzić nie powinno. Co się stało, że jednak dochodzi?