O krok od katastrofy - Szparkowska, Sylwia (Menedżer Zdrowia, 2009)
Dyrektorzy przyznają, że kryzys w służbie zdrowia ma znacznie poważniejsze konsekwencje niż w innych branżach gospodarki. Jeśli ten kryzys potrwa dłużej, będzie katastrofa – alarmują. To musi się przełożyć na sytuację szpitali – składka zdrowotna wpływa do NFZ coraz cieńszym strumieniem. Gdyby nie zapasy z ubiegłych lat, już w tym roku zabrakłoby miliarda złotych. Równocześnie rosną wydatki państwa na leki, rosną też ceny, które producenci oferują placówkom. Podrożał prąd i gaz. Firmy windykacyjne przyznają, że mają coraz więcej klientów chcących odzyskać pieniądze od placówek służby zdrowia. Niemal we wszystkich miejscach na pytanie o pieniądze dyrektorzy odpowiadają: stoimy pod ścianą, pieniędzy nie ma, bo NFZ nie zapłacił nam za nadwykonania.