Media rządzą ochroną zdrowia - Dychalska, Pola (Menedżer Zdrowia, 2009)
Media rządzą minister Kopacz, podobnie jak rządziły ministrami Balickim, Łapińskim czy Piechą. O czym nie pisały, czego się nie domagały – tego nie było. Urzędnicy, czy to ministerstwa, czy NFZ zasłaniali się przepisami, bali podejmować decyzje, uciekali przed problemami, chowając głowę w piasek. Gdy jakiś temat podjęły media, w krótkim czasie znajdowały się pieniądze i sposoby na załatwienie spraw, które przez lata pozostawały nierozwiązane, i na ludzi – wydawałoby się nie do ruszenia. Jeśli ktoś więc chce zmienić polski system ochrony zdrowia, szkoda czasu na korespondencję z ministerstwem, departamentami, posłami – trzeba bez tych pośredników się starać po prostu trafić na odpowiednie łamy, do odpowiedniej telewizji. Polską służbą zdrowia rządzą ci, którzy to pojęli. Rządzą nie zawsze z pożytkiem dla tej służby zdrowia.