Głuchy telefon - Łojko, Natalia; Świerczyński, Marek (Menedżer Zdrowia, 2009)
System wprowadzony na mocy ustawy koszykowej wymaga niezwłocznego dopracowania, albo przynajmniej oficjalnej wykładni dla świadczeniodawców, pacjentów oraz dostawców sprzętu i leków. Rozporządzenia już teraz powinny zostać pilnie znowelizowane. Nie mogą się ograniczać do podania nazwy świadczenia i ogólnych warunków. Muszą określać wszystkie elementy ich finansowania. Zarządzenia powinny być jedynie techniczną podstawą do zawierania kontraktów, a nie elementem definiującym koszyk. Zważywszy na ograniczenia finansowe NFZ, ministerstwo powinno także rozważyć, jakie świadczenia uznać za współfinansowane. Lepsze jest bowiem współfinansowanie niż brak finansowania. Hipokryzją jest zamykanie chorym drogi do współpłacenia, gdy jednocześnie państwo nie gwarantuje im terapii.