Zastosowanie balneoterapii i balneofototerapii w leczeniu łuszczycy pospolitej - Grzybowski, Grzegorz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
W pracy przedstawiono efekty balneoterapii i balneofototerapii na podstawie medycznego piśmiennictwa i porównano z innymi metodami leczenia łuszczycy pospolitej. Mimo że balneoterapia ma ograniczone efekty terapeutyczne, może być proponowana jako alternatywna metoda leczenia łuszczycy w przypadkach przeciwwskazań do fototerapii i leczenia układowego retinoidami, cyklosporyną lub metotreksatem. Fototerapia wąskim pasmem UVB (311 nm) i kąpiele solankowe są optymalną metodą leczenia sanatoryjnego dla kroplowatej i przewlekłej plackowatej łuszczycy. Wskaźniki nawrotów są podobne do osiąganych po leczeniu cyklosporyną i PUVA ze znacznie mniejszym ryzykiem wystąpienia objawów ubocznych.