Biała mafia w RFN - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2009)
Niemieccy krzywoprzysięzcy Hipokratesa w czystych, białych fartuchach robią brudne, ciemne interesy kosztem pacjentów i ubezpieczalni; przez republikę przetacza się kolejna afera w służbie zdrowia. To świństwo! , skwitował krótko poseł Frank Schäffler z Komisji Finansów w Bundestagu i wezwał do dymisji minister zdrowia. Co tak wzburzyło niemieckich polityków, że zażądali od Ulli Schmidt natychmiastowego opróżnienia biurka? Minister korzystała na urlopie w Hiszpanii z kierowcy i służbowej limuzyny. Fakt ten pozostałby zapewne niezauważony, gdyby nie złodziej, który gwizdnął rządowego mercedesa klasy S. Gdy kradzież się wydała, pojawiło się kłopotliwe pytanie: po co minister zdrowia w Alicante opancerzone auto? Wygodnictwo Schmidt kosztowało niemieckich podatników 9 tys. euro.