Patent na złodzieja - Stanisławska, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2009)
Co raz częściej dochodzą sygnały o kradzieżach w szpitalach. Giną drobne przedmioty codziennego użytku, takie jak telefony komórkowe, drobne kwoty z szafek szpitalnych, ale także klamki, sprzęt medyczny, rzeczy należące do personelu. Większość takich drobnych przestępstw w ogóle nie jest zgłaszane. Złodzieje pozostają więc bezkarni. Wojnę z plagą kradzieży w szpitalach jako pierwsza rozpoczęła policja w Zielonej Górze. Odbył się cykl spotkań z białym personelem, jak zabezpieczyć się przed kradzieżami.