Wilk głodny, owca niecała - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2009)
Dziesiątego września br. Sejm znowelizował ustawę o świadczeniach opieki zdrowotnej. Zmieniony został przede wszystkim algorytm, wg którego rozdziela się pieniądze na leczenie w regionalnych oddziałach NFZ. Lekarze z bogatszych regionów przestrzegają, że oznacza to pogorszenie dostępu do świadczeń wysoko wyspecjalizowanych. Niezadowoleni są także przedstawiciele regionów biedniejszych. Uważają, że zmiany mają charakter kosmetyczny, a skala podwyżek dla nich jest za mała. Jak jest naprawdę?