Trądzik młodzieńczy – analiza porównawcza dziewcząt i chłopców - Brudnowski, Dariusz; Ziętkiewicz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Wprowadzenie: Trądzik młodzieńczy jest najczęstszą chorobą skórną rozwijającą się w okresie pokwitania. Spowodowany jest nadmierną produkcją łoju, rogowaceniem ujść mieszków, nieprawidłową florą bakteryjną i stanem zapalnym. Cel pracy: Celem pracy było porównanie występowania, lokalizacji, rodzaju wykwitów, zaostrzenia objawów, wiedzy o metodach leczenia i oceny problemu między dziewczętami a chłopcami. Materiał i metody: Badaniami objęto łącznie 174 osoby: 87 dziewcząt i 87 chłopców w wieku od 17 do 20 lat. Ankieta składała się z 26 pytań. Przeprowadzona została w poznańskim liceum i technikum. Badany materiał opisano, podając procentowy udział badanych wypowiedzi – statystyka opisowa. Wnioski: Trądzik młodzieńczy u chłopców występuje później niż u dziewcząt, częściej oprócz twarzy lokalizuje się na szyi, karku, dekolcie i plecach. U chłopców częściej stwierdza się trądzik ropowiczy, bliznowaciejący i odwrócony. 28% dziewcząt i chłopców było leczonych przez dermatologa lub lekarza rodzinnego. Mimo cięższego przebiegu choroby chłopcy później zgłaszają się do lekarza i rzadziej uważają, że jest to dla nich problem. Wiedza na temat metod leczenia i pielęgnacji jest większa u dziewcząt.