W pogoni za nieskazitelną Europą - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Brak fachowej wiedzy wśród personelu, przestarzały sprzęt, który nie spełnia europejskich norm, zbyt mała liczba centralnych sterylizatorni – to smutny obraz stanu mycia i dezynfekcji narzędzi medycznych w polskich placówkach służby zdrowia. Sytuacja taka odbija się na zdrowiu pacjentów, gdyż stosowanie niewłaściwych technik w tym zakresie jest jednym z głównych przyczyn powstawania zakażeń w placówkach służby zdrowia. Mycie i dezynfekcja narzędzi medycznych to podstawowe działania mające na celu ochronę zdrowia i życia pacjenta. Jak skutecznie przeprowadzić te procesy?