Ratowanie ratownictwa - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
Dekadę trwa już w Polsce wdrażanie systemu ratownictwa medycznego i dokładnie od 10 lat powielane są te same błędy, a zarządzający szpitalnymi oddziałami ratownictwa borykają się z tymi sami problemami: brakiem pieniędzy i sprzętu oraz zbyt niskimi kontraktami. System państwowego ratownictwa medycznego tworzą obecnie: 209 szpitalnych oddziałów ratunkowych, 1445 zespołów ratownictwa medycznego, 17 baz Lotniczego Pogotowia Ratunkowego oraz centra powiadamiania ratunkowego. Każdy z tych elementów ma olbrzymie znaczenie dla stanu zdrowia osób, których życie jest zagrożone. Dlatego też, kulejące obecnie ratownictwo medyczne ma, zgodnie z planami Ministerstwa Zdrowia, zmienić się znacząco do 2015 roku.