Kłykciny kończyste – leczenie - Kowzan-Korman, Alicja (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Kłykciny kończyste są to łagodne zmiany brodawkowate, występujące w okolicy narządów płciowych, wywołane przez wirusa brodawczaka ludzkiego (human papilloma virus, HPV) najczęściej typu 6 i 11. Powstawaniu kłykcin kończystych sprzyjają zmiany zapalne w okolicy narządów płciowych, uszkodzenia i maceracja tkanek otaczających oraz stany przebiegające ze zmniejszeniem odporności. Do zakażenia może dojść podczas stosunku płciowego, porodu oraz w przypadku zaniedbań higienicznych. W niniejszym artykule przedstawiono przegląd aktualnej wiedzy w zakresie sposobów leczenia kłykcin kończystych.