Ukarać winnych - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2009)
Znowu mieliśmy żałobę narodową. Tym razem z powodu kolejnego wypadku w kopalni, w którym zginęło kilkunastu górników. Jest coś niezwykle poruszającego, gdy wielu ludzi ginie nagle w jednym miejscu. Gdy jednak pomyśleć o tym na chłodno, to śmierć 20 ludzi w tym samym miejscu i tym samym czasie nie jest przecież bardziej tragiczna i nieszczęsna niż śmierć 20 ludzi w różnych częściach kraju i o różnej porze. Gdy ginie wiele tysięcy po cichu, w swoich domach, bez zainteresowania mediów – czy to jest mniejsze nieszczęście niż zbiorowy wypadek na drodze lub w kopalni? Czy ci, którzy przyczynili się do ich śmierci są mniej winni, niż ci, co odpowiadają za zbiorowe wypadki?