Nawracające zakażenia układu moczowego – profilaktyka i leczenie - Wasik-Olejnik, Anna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Zakażenia układu moczowego to jedna z najczęstszych przyczyn zgłaszania się chorych do lekarza pierwszego kontaktu i nefrologa. Dane epidemiologiczne wskazują, że zakażenia układu moczowego mogą stanowić nawet 20% wszystkich zakażeń pozaszpitalnych i aż 50% zakażeń wewnątrzszpitalnych. Nawracające zakażenia układu moczowego są poważnym problemem nie tylko z uwagi na częstość występowania i nawrotowy charakter, ale także z powodu możliwych, często poważnych powikłań, szczególnie w przebiegu ciąży oraz u pacjentów przed i po zabiegach instrumentacji na drogach moczowych. Przewlekła cewkowo-śródmiąższowa nefropatia, będąca powikłaniem nawracających zakażeń, jest także często przyczyną przewlekłej niewydolności nerek. Z uwagi na znaczną skalę problemu w każdym przypadku konieczna jest szybka diagnostyka i odpowiednie leczenie oraz właściwa profilaktyka nawrotów zakażenia układu moczowego.