Hiperfosfatemia jako aktualny problem terapeutyczny - Wanic-Kossowska, Maria (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
W pracy opisano mechanizmy rozwoju zaburzeń gospodarki fosforanowo-wapniowej w poszczególnych stadiach choroby nerek. Omówiono powikłania związane z hiperfosfatemią występujące u chorych na przewlekłą niewydolność nerek. Przedstawiono zarówno podstawowe zasady leczenia farmakologicznego, jak i profilaktyki hiperfosfatemii.