Problemy nefrologiczne u kobiet w ciąży - Wanic-Kossowska, Maria; Szczepańska, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Uszkodzenie funkcji nerek w czasie ciąży jest diagnostycznym i terapeutycznym wyzwaniem zarówno dla nefrologów, jak i dla położników. Nie wiadomo do końca, czy choroba nerek rozpoznana przed ciążą wyzwala odpowiedź organizmu na ciążę, czy też ciąża powoduje pogorszenie funkcji nerek. Celem wyjaśnienia występujących zależności w niniejszej pracy przedstawiono fizjologiczną funkcję nerek w czasie ciąży.