Artykuł oryginalnyRóżnice między miastem a wsią w częstości występowania chorób atopowych w populacji ogólnej na terenie województwa łódzkiego (Polska) - Kupryś-Lipińska, Izabela; Elgalal, Anna; Kuna, Piotr (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: W ostatnich latach obserwuje się gwałtowne zwiększenie zapadalności na choroby atopowe. Przyczyny tego zjawiska nie są w pełni poznane. Cel: Porównanie częstości występowania chorób atopowych w populacji mieszkańców centrum miasta i terenów rolniczych. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono na losowo wybranej grupie mieszkańców województwa łódzkiego w wieku 3–80 lat, mieszkających w dwóch różnych rejonach – centrum miasta i na wsi. Dane demograficzne i wywiad chorobowy zbierano na podstawie standaryzowanych kwestionariuszy. Dodatkowo u respondentów wykonywano punktowe testy skórne i przesiewową spirometrię. Wyniki: Analizie poddano kompletne dane zebrane od 482 mieszkańców centrum miasta i 469 mieszkańców wsi. Częstość astmy u dorosłych mieszkających w centrum miasta oszacowano na poziomie 13,2%, u dzieci 18,4%, podczas gdy w populacji mieszkającej na wsi odpowiednio u dorosłych 4,2% i u dzieci 6,0%. Częstość występowania sezonowego alergicznego nieżytu nosa wyniosła odpowiednio w centrum miasta u dorosłych 13,2% i u dzieci 16,1% w porównaniu z terenami wiejskimi, gdzie wynosiła u dorosłych 10,1% i u dzieci 6,7%. Atopowe zapalenie skóry diagnozowano u 2,35% dorosłych osób mieszkających w centrum miasta i u 10,3% dzieci, natomiast na terenach wiejskich u 0,3% dorosłych i 11,9% dzieci. Częstość występowania astmy u dorosłych i dzieci oraz sezonowego nieżytu nosa u dzieci na obszarach miejskich była istotnie większa niż na obszarach wiejskich (p < 0,0001). W przypadku atopowego zapalenia skóry różnica w chorobowości była istotna tylko w grupie osób dorosłych, podczas gdy u dzieci nie obserwowano istotnych statystycznie różnic. Wnioski: W badaniu wykazano istnienie różnic w częstości występowania chorób atopowych między miastem a wsią. Dużą częstość pojawiania się atopowego zapalenia skóry na terenach wiejskich może być zapowiedzią zwiększenia zapadalności na inne choroby atopowe w tym rejonie i zanikania różnicy między miastem a wsią.