Opis przypadkuRumień guzowaty w przebiegu glistnicy i infekcji płucnej Chlamydia pneumoniae – opis przypadku - Bergler-Czop, Beata; Lis-Święty, Anna; Kamińska-Winciorek, Grażyna; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Rumień guzowaty (erythema nodosum) należy do grupy stosunkowo częstych zapaleń tkanki podskórnej. Częściej występuje u kobiet i zwykle dotyczy osób młodych. Etiologia schorzenia nie jest znana. Autorzy przedstawiają przypadek pacjentki z rozpoznaniem rumienia guzowatego sprowokowanego zakażeniem glistnicą i infekcją płucną Chlamydia pneumoniae, z bardzo dobrą reakcją na wdrożone leczenie. Wykwity pojawiły się pierwotnie na przedniej powierzchni obu podudzi ze stopniową tendencją do progresji w kierunku ud i ramion. Miały charakter licznych, tkliwych, słabo odgraniczonych od otoczenia guzów, barwy czerwonej i brunatnej. W badaniach laboratoryjnych i obrazowych stwierdzono: odczyn Biernackiego 90/98, zwiększone stężenie białka C-reaktywnego i zmniejszone stężenie żelaza. W 3-krotnym badaniu kału wykryto liczne jaja glisty ludzkiej. Wykryto również przeciwciała przeciwko Ch. pneumoniae w klasie IgA, co świadczyło o wczesnej infekcji płucnej. Badanie histopatologiczne potwierdziło rozpoznanie rumienia guzowatego. W leczeniu zastosowano pyrantel 3 tabletki jednorazowo oraz antybiotykoterapię, uzyskując szybką poprawę stanu miejscowego.