Alergiczny nieżyt nosa a dolne drogi oddechowe - Emeryk, Andrzej; Bartkowiak-Emeryk, Małgorzata (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Związki między alergicznym nieżytem nosa (ANN) a astmą opisano w wielu badaniach epidemiologicznych i klinicznych. Ich charakter nie do końca jest znany. Astma i ANN bardzo często współistnieją u dzieci i dorosłych. Alergiczny nieżyt nosa jest silnym czynnikiem ryzyka wystąpienia nieswoistej nadreaktywności oskrzeli oraz niezależnym czynnikiem ryzyka rozwoju astmy. Niekontrolowany ANN pogarsza przebieg kliniczny astmy.