Wielokrotnie powtarzana reakcja PCR wsparta reakcją odwrotnej transkrypcji (MR-RT-PCR) jako nowa metoda wykrywania nowotworowej choroby resztkowej w czerniaku złośliwym oraz potencjalnie w innych nowotworach - Szenajch, Jolanta; Wiktor Jędrzejczak, Wiesław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Diagnostyka nowotworów coraz bardziej przesuwa się w kierunku wykrywania choroby resztkowej, czyli niedostępnej wykryciu i badaniu za pomocą klasycznych metod. Wprowadzenie techniki RT-PCR pozwoliło wykrywać pojedyncze komórki nowotworowe w badanej próbce krwi lub tkanki i obniżyć poziom wykrywalności do ok. 103 w całej objętości krwi obwodowej. Jednakże uwolnienie aż 1 tys. komórek do krwi dla wielu nowotworów może być zjawiskiem bardzo rzadkim i do jego oceny potrzebne są czulsze metody. Sprawa ta stała się szczególnie kontrowersyjna w przypadku czerniaka złośliwego, gdzie wyniki badań molekularnych wydawały się nie korelować z zaawansowaniem choroby. Nasze wcześniejsze badania posłużyły do weryfikacji hipotezy, że dzieje się tak, dlatego że liczba krążących we krwi komórek czerniaka znajduje się i zmienia w miarę progresji choroby, stale pozostając znacznie poniżej dolnej granicy wykrywalności. W chorobie niezaawansowanej przeciętnie jedno na pięć badań jest dodatnie (ok. 200 krążących komórek), a w zaawansowanej średnio jedno na trzy badania jest dodatnie (ok. 333 krążących komórek). Zostało to stwierdzone dzięki wielokrotnemu powtarzaniu testów u każdego pacjenta oraz zastosowania odpowiednich analiz statystycznych. W ten sposób powstała najczulsza obecnie dostępna metoda badania choroby resztkowej, pozwalająca wykrywać nawet mniej niż 100 krążących we krwi komórek nowotworowych, którą autorzy nazwali MR-RT-PCR. Dla dalszej jej weryfikacji powinno się ją obecnie spróbować wykorzystać w innych schorzeniach nowotworowych, takich jak przewlekła białaczka szpikowa, chłoniak płaszcza czy rak prostaty. Powinno to zaowocować technologią wykrywania bardzo rzadkich komórek, występujących rzadziej niż w pojedynczej próbce badanego materiału, a także dostarczyć nowych informacji na temat biologii wielu nowotworów.