Alergia i soczewki kontaktowe - Ambroziak, Anna M.; Szaflik, Jerzy (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Alergia to problem wymagający w praktyce kontaktologicznej rozpatrzenia zarówno w aspekcie tego czy osoba obciążona wywiadem lub aktywnym stanem alergicznym może nosić soczewki kontaktowe, jak i w aspekcie stanów alergicznych związanych z użytkowaniem soczewek kontaktowych, które mogą pojawić się u zdrowych osób. Swoje implikacje na czas noszenia, tryb oraz materiał, z jakiego wykonane są wybrane dla danego użytkownika soczewki kontaktowe, ma więc wyjściowy stan zdrowia danego pacjenta. W dobie nowoczesnych technologii i materiałów nie można mówić bowiem o tym, że alergia jest przeciwwskazaniem do noszenia soczewek kontaktowych a w niektórych przypadkach wymagających korekcji wad wzroku dobór soczewek kontaktowych może być wręcz postępowaniem z wyboru nie tylko ze wskazań refrakcyjnych, np. w przypadku uczulenia na materiały, z których wykonywane są oprawki. Alergia to stan uszkodzenia powierzchni oka związany nierozerwalnie z zaburzeniem integralności i stabilności filmu łzowego, prowadzącym do objawów suchego oka – podstawowej przyczyny obniżenia komfortu użytkowania soczewek kontaktowych.