Immunoterapia u dorosłych i pacjentów w wieku dojrzałym – aspekty kliniczne - Nittner-Marszalska, Marita (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Immunoterapia swoistym alergenem (specific immunotherapy – SIT) jest powszechnie akceptowaną, wysoce skuteczną metodą leczenia alergii inhalacyjnych i alergii na jad owadów błonkoskrzydłych (venom immunotherapy – VIT). Obecnie zaleca się ją osobom poniżej 60. roku życia, kryterium to nie stosuje się do VIT, która jest wdrażana ze wskazań życiowych. Częstość powikłań odczynami anafilaktycznymi okazuje się zbliżona w grupie osób młodych i pacjentów w wieku powyżej 50. roku życia, jednak przebieg powikłań bywa cięższy w starszej grupie wiekowej. Ryzyko poważniejszego przebiegu anafilaksji wikłającej SIT u osób powyżej 50. roku życia wynika m.in. z występowania jawnej lub bezobjawowej klinicznie choroby niedokrwiennej serca. Dodatkowo zażywanie leków z grupy β-adrenolityków i inhibitorów konwertazy angiotensyny może się przyczyniać do cięższego przebiegu odczynów anafilaktycznych wikłających SIT. Odstawienie leków z wymienionych grup przed rozpoczęciem SIT wymaga rozważenia korzyści płynących z wdrożenia immunoterapii iniekcyjnej (subcutaneous immunotherapy – SCIT) i ryzyka zaprzestania leczenia kardiologicznego. Wobec większego bezpieczeństwa immunoterapii podjęzykowej (sublingual immunotherapy – SLIT) metoda ta jest preferowana u osób w wieku dojrzałym kwalifikowanych do SIT.