Astma trudna u dzieci - Lis, Grzegorz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Oceniając pacjenta z astmą trudną, należy zwrócić uwagę na trzy zagadnienia: 1) czy pacjent faktycznie choruje na astmę, 2) czy pacjent wypełnia zalecenia lekarskie, 3) czy są obecne czynniki środowiskowe, chorobowe pogarszające przebieg astmy?