Częste infekcje a astma i choroby alergiczne u dzieci - Bręborowicz, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Od wielu lat przedmiotem dużego zainteresowania jest ocena związku między częstymi infekcjami a astmą i chorobami alergicznymi. Oczekiwane i potrzebne są wnioski praktyczne z tych analiz. Stosunkowo często pojawiają się trudności w różnicowaniu reakcji alergicznych i zakażeń, zwłaszcza wirusowych o lekkim przebiegu. Czasem zakażenie, częściej wywołane przez bakterie typowe, i zapalenie alergiczne toczą się całkowicie niezależnie. Główny kierunek dyskusji dotyczy jednak roli zakażeń wirusowych w indukowaniu rozwoju astmy i prowokowaniu jej zaostrzeń. Przez wiele lat koncepcja ułatwienia rozwoju astmy w następstwie zakażenia wirusowego dominowała i była poparta wynikami badań epidemiologicznych, klinicznych i eksperymentalnych. Pod koniec lat 80. ostatniego stulecia powstała nowa hipoteza nazwana higieniczną. Zakłada ona ochronny wpływ niektórych infekcji (nie tylko wirusowych) na rozwój astmy i alergii. W ostatnich 20 latach zgromadzono wiele argumentów za i przeciw tej hipotezie. Prawdopodobnie istnieje kilka czynników nakładających się i modyfikujących analizowany związek przyczynowo-skutkowy. Na podstawie tej hipotezy nie powstały dotąd żadne specyficzne zalecenia praktyczne. Rola zakażeń wirusowych w wywoływaniu zaostrzeń astmy jest dobrze udokumentowana na poziomie epidemiologii, kliniki i badań eksperymentalnych. Oczekiwane są także propozycje interwencji terapeutycznych w takich sytuacjach w celu złagodzenia objawów choroby.