Artykuł poglądowyAdaptacja pryzmatyczna i jej zastosowanie w rehabilitacji pacjentów ze wzrokowo-przestrzennym pomijaniem stronnym - Grzybkowska, Anna (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2009)
Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie adaptacji pryzmatycznej – eksperymentalnej metody rehabilitacji pacjentów z pomijaniem stronnym – oraz nakreślenie kierunków potencjalnych badań nad tą metodą. Pomimo licznych badań w tej dziedzinie nie ma wystarczających rozstrzygnięć w kwestii skuteczności adaptacji pryzmatycznej i trwałości obserwowanych efektów. Nie zbadano, czy adaptacja pryzmatyczna wpływa na redukcję objawów pomijania stronnego, w którym punkt odniesienia stanowi obiekt, podobnie jak w przypadku pomijania stronnego względem pozycji obserwatora. Zbyt mało jest także badań wskazujących na możliwość niwelowania innych objawów niezwiązanych ze spostrzeganiem relacji przestrzennych, które często towarzyszą temu deficytowi.