Artykuł poglądowy Wstrząsy magnetyczne – nowa metoda terapii depresji czy tylko jedna z technik wyzwalania czynności napadowej? - Zyss, Tomasz; Datka, Wojciech; Zięba, Andrzej; Dudek, Dominika; Hese, Robert T.; Grabski, Bartosz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2009)
Magnetowstrząsy są nową metodą fizykalną, badaną w ciągu ostatniej dekady, która wykorzystuje przezczaszkową stymulację magnetyczną (transcranial magnetic stimulation – TMS) do celowego i powtarzalnego wyzwalania czynności napadowej EEG. Wyzwalane stymulacją magnetyczną wstrząsy udało się zaobserwować u małp oraz ludzi. Badania wykazały, że objawy uboczne (głównie natury poznawczej) po magnetowstrząsach są mniejsze niż te obserwowane po zabiegach elektrowstrząsowych. Brak jest jednak badań eksperymentalnych nad skutecznością przeciwdepresyjną magnetowstrząsów w zwierzęcych modelach depresji. Ograniczona skuteczność kliniczna została potwierdzona u nie więcej niż 3 pacjentów z depresją. Wyniki dotychczasowych badań autorzy niniejszej pracy poddają krytycznej analizie.