Artykuł kazuistycznyRóżne oblicza nadmiernej aktywności ruchowej u pacjentek z jadłowstrętem psychicznym – opis trzech przypadków - Wiśniewski, Artur; Tomaszewicz-Libudzic, Celina; Brzozowska-Binda, Aleksandra; Wolańczyk, Tomasz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2009)
Jadłowstręt psychiczny (JP) charakteryzuje się głównie narzuconym samemu sobie reżimem prowadzącym do spadku masy ciała, lękiem przed przytyciem, zaburzeniami postrzegania swojego obrazu ciała oraz zaburzeniami hormonalnymi (m.in. zatrzymaniem miesiączki u kobiet). Często współistniejącym objawem jest nadmierna aktywność fizyczna pacjentów. W niniejszej pracy zaprezentowano opisy trzech pacjentek z JP, które charakteryzowały się znaczną nadaktywnością ruchową. Każdy z tych przypadków prezentuje inny rodzaj tego zjawiska (zmianę trybu życia, forsowne ćwiczenia, ciągły niepokój ruchowy). W dalszej części artykułu przedstawiono koncepcje psychologiczne na temat etiologii tego zjawiska i jego znaczenia rokowniczego.