Artykuł przeglądowyZespół metaboliczny u pacjentek z zespołem policystycznych jajników - Kosk, Agnieszka; Kowalska, Irina (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Na zespół metaboliczny składa się wiele zaburzeń metabolicznych, takich jak otyłość trzewna, zmniejszone stężenie frakcji HDL cholesterolu, zwiększone stężenie triglicerydów, podwyższone ciśnienie tętnicze oraz hiperglikemia. Predysponuje on do rozwoju miażdżycy oraz chorób układu krążenia. Zespół policystycznych jajników jest najczęstszą przyczyną niepłodności dotyczącą 5–10% kobiet w wieku rozrodczym. Głównymi objawami klinicznymi są: przewlekły brak jajeczkowania, zaburzenia miesiączkowania i hiperandrogenizm. Pacjentki z zespołem policystycznych jajników mają ponadto większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Oba zespoły mają wspólny czynnik patogenetyczny, jakim jest insulinooporność. Wczesne wykrycie składowych zespołu metabolicznego u pacjentek z zespołem policystycznych jajników pozwala na profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego w tej grupie chorych.