SPA-terapia w leczeniu łuszczycy - Rokowska-Waluch, Anita; Pielesiak, Anna; Pawlaczyk, Mariola (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
SPA-terapia jest szeroko stosowaną na świecie metodą leczenia, która wykorzystuje właściwości lecznicze zasobów naturalnych: wody, powietrza, światła słonecznego, temperatury, wilgotności i ciśnienia. Stanowi bezpieczną i skuteczną alternatywę dla terapii farmakologicznej. Poszczególne metody terapeutyczne mogą być wykorzystywane osobno i w różnych kombinacjach, także z konwencjonalnymi preparatami miejscowymi. SPA-terapię stosuje się najczęściej w leczeniu łuszczycy, atopowego zapalenia skóry i bielactwa. Przeprowadzono jedynie nieliczne badania kliniczne z randomizacją porównujące skuteczność balneoterapii, fototerapii i balneofototerapii, jednak dotychczasowe doświadczenia wskazują, że nawilżanie skóry bezpośrednio przed naświetlaniami promieniowaniem ultrafioletowym UVB i UVA zwiększa ich skuteczność.