Pułapka kliniczna - Staszewski, Rafał; Urbaniak, Monika (Menedżer Zdrowia, 2009)
Jedna z paremii prawniczych wskazuje, że zawarcie umowy jest dobrowolne, ale jej wykonanie już przymusowe ( contractus ab initio voluntatis est, ex post facto necessitatis ). Z zasady swobody umów wynika nie tylko prawo, ale i obowiązek dbałości o konstruowanie treści postanowień umów łączących strony. Należytą staranność w tworzeniu i opiniowaniu umów dochować należy zwłaszcza w obszarze dotyczącym zdrowia i bezpieczeństwa pacjentów, a także znaczących nakładów finansowych. Dlatego tak istotnego znaczenia nabierają umowy określające zobowiązania stron i formę organizacji prowadzenia badania klinicznego w ośrodku badawczym.