Odlot białych aniołów - Buczkowska, Elżbieta (Menedżer Zdrowia, 2009)
Kolejne ekipy rządzące nie chcą widzieć narastającego niedoboru i luki pokoleniowej pielęgniarek i położnych. I to zarówno w szpitalach, jak i w zakładach opiekuńczo-pielęgnacyjnych, leczniczych, przychodniach czy w miejscu zamieszkania pacjenta. Wakatów jest coraz więcej, co zagraża bezpieczeństwu chorych.