Komandyt – ratunek przed podatkami - Włodarczyk, Maciej; Gałek, Aleksander (Menedżer Zdrowia, 2009)
Wiele niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej działa w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Warto przemyśleć, czy przekształcenie tej spółki w komandytową nie przyniosłoby wspólnikom w szczególności korzyści podatkowych, zwłaszcza że status NZOZ-u nie stoi temu na przeszkodzie.