O niebo szybciej - Różańska, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Czas – to najważniejsze, co liczy się dla zdrowia pacjenta w każdym nagłym wypadku. Okres od momentu zlecenia badań do przejrzenia ich przez lekarza, a co za tym idzie – zdiagnozowania danego przypadku, ma ogromne znaczenie. Przenoszenie wyników z jednego miejsca w drugie, zaordynowanie kolejnych analiz, czasem wgląd do historii choroby danego pacjenta to dodatkowa strata czasu. Cyfryzacja i budowa sieci komputerowej daje placówkom opieki zdrowotnej ogromną szansę na przyśpieszenie akcji.