Tanie zabiegi w jeden dzień - Majewski, Adam (Menedżer Zdrowia, 2009)
– Dokonując szeregu analiz dla restrukturyzowanych publicznych zakładów opieki zdrowotnej doszliśmy do wniosku, że ochrona zdrowia w naszym kraju zmierza w kierunku poszerzania usług medycznych przez niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej. Istnieje też duże zapotrzebowanie na wysokospecjalistyczne procedury medyczne, których dostępność w państwowej służbie zdrowia jest ograniczona. Narodowy Fundusz Zdrowia chętnie podpisuje kontrakty z podmiotami, które są w stanie wykonywać zabiegi przy użyciu najnowocześniejszej aparatury medycznej wykluczającej konieczność hospitalizowania pacjenta. Obniża to koszt świadczonych usług, a tym samym wydatki NFZ – mówi Skibiński.