Krawiec dobrze kraje, materii nie staje - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2009)
W ciągu ostatnich kilku tygodni opublikowano dwie niekorzystne dla Polski oceny naszego systemu ochrony zdrowia. Wyniki wskazują raczej, że marnie jest u nas z faktycznym dostępem do formalnie gwarantowanych świadczeń, a także, w porównaniu z większością sąsiadów, stosunkowo wysokimi dopłatami do leków.