Teff – cenne zboże bezglutenowe - Hozyasz, Kamil K.; Słowik, Małgorzata (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Teff (Eragrostis tef) jest jednym z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Ziarno zawiera dużo metioniny, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zarówno ziarno, jak i mąka są również zasobne w błonnik pokarmowy. Teff uchodzi za szczególnie zdrowe zboże, stanowiące wartościowe uzupełnienie diety bezglutenowej. Nieprzemyślane odrzucenie produktów glutenowych ze zwykłej diety skutkuje złym zbilansowaniem i niedoborami, np. błonnika, witamin z grupy B czy wapnia. Zaznajomienie prowadzącego profesjonalisty medycznego z produktami bezglutenowymi, dozwolonymi niszowymi zbożami (np. teff, montina, proso, ber) oraz tradycją kulinarną ułatwia wdrożenie i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej przez pacjenta. W kuchni staropolskiej występuje wiele dań przygotowywanych z często obecnie zapomnianych bezglutenowych roślin użytkowych – rodzimych (np. barszcz zwyczajny) i napływowych (np. ber, lędźwian).