Jakość życia osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Analiza porównawcza - Andrzejewska, Joanna; Talarska, Dorota; Michalak, Michał; Linke, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Nieswoiste zapalenia jelit (NZJ), do których zalicza się wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz chorobę Leśniowskiego-Crohna, są grupą idiopatycznych chorób przewodu pokarmowego o charakterze przewlekłym. Obie jednostki istotnie ograniczają życie chorego i potencjalnie mogą prowadzić do przewlekłej niepełnosprawności. Cel: Ocena jakości życia oraz funkcjonowania biopsychospołecznego pacjentów z NZJ, a także określenie związku między poziomem jakości życia chorych na NZJ a czynnikami, takimi jak: płeć, poziom wykształcenia, miejsce zamieszkania, czas trwania, rodzaj i stadium choroby. Materiał i metody: Badaniem objęto 51 pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego oraz 41 osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna. Jakość życia chorych oceniono na podstawie badania z użyciem polskiej wersji kwestionariusza obaw i lęków związanych z chorobą (RFIPC) oraz ankiety autorskiej. Wyniki i wnioski: Stwierdzono, że subiektywna ocena jakości życia pacjentów z NZJ jest niska. Najwyższe wyniki z użyciem RFIPC, a tym samym najniższą jakość życia uzyskano wśród kobiet, osób w aktywnym stadium choroby oraz mieszkańców wsi, osób z niskim wykształceniem i osób z chorobą trwającą krócej niż 2 lata. Zauważono, że funkcjonowanie biopsychospołeczne większości pacjentów z tych grup jest poważnie zaburzone i dlatego wymaga szczególnej uwagi w procesie opieki i leczenia specjalistycznego.