Rak pęcherzyka żółciowego jako rzadka przyczyna hemobilii - Lech, Gustaw; Guzel, Tomasz; Krasnodębski, Ireneusz Wojciech (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Hemobilia jest rzadką i trudną do zdiagnozowania przyczyną krwawienia do światła przewodu pokarmowego, natomiast krwawienie z guza nowotworowego pęcherzyka żółciowego stanowi bardzo rzadką przyczynę hemobilii. Przedstawiono opis przypadku 70-letniej kobiety leczonej z powodu nawracających krwawień z górnego odcinka przewodu pokarmowego o etiologii nieustalonej w pełni przed operacją. Liczne badania diagnostyczne nie pozwalały na ustalenie pewnego rozpoznania. Cholecystektomia wykazała obecność guza pęcherzyka żółciowego ze skrzepami w jego świetle. W pracy omówiono proces diagnostyczno-terapeutyczny oraz przedstawiono charakterystykę chorych na hemobilię spowodowaną rakiem pęcherzyka żółciowego.