Artykuł oryginalny Zamykanie jatrogennych tętniaków rzekomych tętnicy udowej metodą przezskórnego podania trombiny pod kontrolą ultrasonograficzną – wyniki obserwacji krótkoterminowych - Kłopotowski, Mariusz; Kukuła, Krzysztof; Mączyńska, Renata; Dąbrowski, Maciej; Kępka, Cezary; Zieliński, Tomasz; Rywik, Tomasz; Leszek, Przemysław; Pręgowska-Chwała, Barbara; Michael-Rowicka, Katarzyna; Rynkun, Dariusz; Witkowski, Adam; et al. (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2009)
Wstęp: Tętniaki rzekome tętnicy udowej są jednym z najczęstszych powikłań po zabiegach przezskórnych. Większość małych tętniaków rzekomych ulega samoistnemu wykrzepieniu, ale duże tętniaki wymagają leczenia. Cel: Prospektywna ocena skuteczności i bezpieczeństwa zamykania tętniaków rzekomych tętnicy udowej poprzez podanie do ich światła trombiny pod kontrolą ultrasonograficzną. Metody: Stu osiemdziesięciu sześciu kolejnych pacjentów (95 kobiet, średni wiek 64,8 ± 11,3 roku) z jatrogennymi tętniakami rzekomymi tętnicy udowej poddano zabiegowi obliteracji tętniaka poprzez podanie do jego jamy trombiny po kontrolą ultrasonograficzną. W chwili diagnozy tętniaka 39 (21%) pacjentów otrzymywało leczenie przeciwkrzepliwe, 103 (55,4%) przeciwpłytkowe, a 44 (23,6%) oba rodzaje leków. Wyniki: Tętniaki rzekome jednojamowe wystąpiły u 145 (78%) chorych, a tętniaki wielojamowe u 41 (22%). Wykonano 198 iniekcji trombiny: średnio 1,04 iniekcji u jednego pacjenta z tętniakiem rzekomym jednojamowym i 1,12 iniekcji u pacjenta z tętniakiem wielojamowym. Średnia jednorazowa dawka podanej trombiny wyniosła 620 jednostek. Jednorazowe podanie trombiny było skuteczne u 175 spośród 186 pacjentów (94%): u 139 (95,9%) osób z tętniakiem jednojamowym i 36 (87,8%) osób z tętniakiem wielojamowym (p = 0,07). Po drugiej próbie uzyskano zamknięcie tętniaka u 143 (98,6%) pacjentów z tętniakiem jednojamowym i 40 (97,6%) pacjentów z tętniakiem wielojamowym (p = 0,52). Po trzecim podaniu trombiny uzyskano wykrzepienie kolejnego tętniaka jednojamowego. W sumie całkowite wykrzepienie tętniaka uzyskano u 184 (98,9%) pacjentów. Nie obserwowano różnic w ostatecznej skuteczności zabiegu między pacjentami z tętniakami jedno- i wielojamowymi (odpowiednio 99,3 vs 97,6%, p = 0,39). W całej grupie wystąpiły dwa poważne powikłania: objawowa zakrzepica tętnicy obwodowej oraz krótkotrwały incydent utraty przytomności. W obu przypadkach objawy ustąpiły całkowicie samoistnie. Wnioski: Leczenie jatrogennych tętniaków rzekomych poprzez podawanie do ich jamy pod kontrolą ultrasonograficzną trombiny jest procedurą skuteczną i bezpieczną.