Radiobiologia w brachyterapii - Żyromska, Agnieszka; Makarewicz, Roman (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Unikalna charakterystyka fizyczna brachyterapii sprawia, że obowiązujące w radioterapii zasady radiobiologiczne zyskują w odniesieniu do poszczególnych technik napromieniania z wykorzystaniem źródeł promieniotwórczych indywidualne, wymagające uwzględnienia w praktyce klinicznej, cechy. Dodatkowo, postępujący rozwój wiedzy na temat biologii nowotworów, a zwłaszcza zjawisk naprawy uszkodzeń popromiennych, stawia obecnie w nowym świetle zagadnienia skutków biologicznych wszystkich stosowanych technik brachyterapii. W artykule omówiono ich charakterystykę radiobiologiczną, odnosząc się do ugruntowanych w radioterapii dogmatów oraz analizując je w kontekście najnowszych wyników badań nad biologicznym profilem nowotworów i tkanek prawidłowych. Zwrócono uwagę na różnice pomiędzy skutkami biologicznymi brachyterapii i napromieniania wiązką zewnętrzną oraz wynikające z nich zmiany w od- nośnych modelach matematycznych.