Współwystępowanie śledzionowego chłoniaka nieziarniczego strefy brzeżnej (typ SMZL) oraz sarkoidozy. Opis przypadku oraz przegląd piśmiennictwa - Wiśniewska, Katarzyna; Lewandowski, Krzysztof; Olijarczyk, Tomasz; Komarnicki, Mieczysław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Śledzionowy chłoniak strefy brzeżnej (splenic marginal zone lymphoma – SMZL) jest chorobą limfoproliferacyjną, którą zalicza się do grupy chłoniaków nieziarniczych (non Hodgkin lymphoma – NHL) o wysokim stopniu zróżnicowania komórek. Chłoniak ten wywodzi się z limfocytów typu B (wg najnowszej klasyfikacji chorób hematologicznych) oraz stanowi ok. 1% wszystkich chłoniaków. Największa zachorowalność dotyczy grupy starszych chorych, opisywana choroba jest natomiast niezwykle rzadka u osób poniżej 30. roku życia. Charakterystyczną cechą SMZL jest splenomegalia, a we krwi obecność atypowych limfocytów z wypustkami cytoplazmy w kształcie kosmków. Obraz histologiczny śledziony w SMZL cechuje obecność komórek chłoniakowych w pasie strefy brzeżnej grudek chłonnych oraz miazdze czerwonej śledziony. Węzły chłonne śledzionowe oraz szpik kostny są zazwyczaj również objęte naciekiem komórek chłoniakowych. W niniejszej pracy opisano przypadek 53-letniej pacjentki, u której jednocześnie zdiagnozowano SMZL oraz sarkoidozę. Współwystępowanie sarkoidozy oraz chorób limfoproliferacyjnych (zespół sarkoidoza–chłoniak) było już wcześniej kilkakrotnie opisywane w piśmiennictwie, jednakże wg wiedzy autorów niniejszego opracowania jest to pierwszy tego typu przypadek opisujący występowanie sarkoi-dozy z SMZL.