Angiogeneza i odpowiedź zapalna w endometriozie - Kowalczyk-Amico, Katarzyna; Szubert, Maria; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
U kobiet z niepłodnością w wywiadzie wciąż trwają poszukiwania markerów biochemicznych, których odpowiednia czułość i swoistość pozwoliłaby na postawienie pewnej diagnozy: endometrioza, bez konieczności przeprowadzania diagnostyki laparoskopowej. Dotychczas przebadano wiele enzymów, cytokin, czynników martwicy i angiogennych, chemokin, autoprzeciwciał, cytokeratyn oraz hormonów i ich receptorów, aby zidentyfikować substancję, która mogłaby poprawić czułość i swoistość nieinwazyjnej diagnostyki endometriozy. W badaniach wskazuje się na znaczenie angiogenezy i odpowiedzi zapalnej w patogenezie i rozwoju tego schorzenia. W niniejszym artykule przedstawiono najnowsze dane z badań nad czynnikami angiogennymi i prozapalnymi w endometriozie wraz z odniesieniami do ostatnich wytycznych ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology, 2005 r.).