Problemy diagnostyczne oraz sposób leczenia zmian ogniskowych piersi o typie radial scar stwierdzanych w badaniu mammograficznym - Nowikiewicz, Tomasz; Walentowicz, Małgorzata; Laskowski, Ryszard; Grabiec, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Radial scar (RS) jest zmianą ogniskową gruczołu piersiowego o charakterystycznym obrazie radiologicznym. Ważnym zadaniem w różnicowaniu RS jest wykluczenie obecności lub współistnienia z ogniskiem nowotworu złośliwego. Cel pracy: Ocena postępowania diagnostycznego oraz leczenia chorych ze zmianami o typie radial scar stwierdzonymi w badaniu mammograficznym (MMG). Materiał i metody: Retrospektywna analiza 151 przypadków RS (0,06%) opisanych w MMG, wykonanych w Centrum Onkologii im. F. Łukaszczyka w Bydgoszczy w latach 2000–2008. Wyniki: Do ocenianej grupy zakwalifikowano 94 chorych. U 60 pacjentek (63,8%) postępowanie diagnostyczno-terapeutyczne polegało na weryfikacji histopatologicznej podejrzanej zmiany – drogą biopsji chirurgicznej lub mammotomicznej. W 15 przypadkach (16%) stwierdzono obecność nowotworu złośliwego. Pozostałe 34 pacjentki poddano obserwacji (stabilność stwierdzanych zmian w kolejnych badaniach MMG). Wnioski: Pomimo określenia kryteriów rozpoznawczych zmiany o typie RS charakteryzuje duża morfologia obrazów mammograficznych. Z uwagi na znaczny odsetek możliwości współistnienia raka, każde mammograficzne rozpoznanie blizny promienistej wymaga dokładnej diagnostyki. Do uzyskania rozpoznania ostatecznego niezbędna jest weryfikacja histopatologiczna zmiany, z preferowanym aktualnie w tym celu wykorzystaniem technik małoinwazyjnych (biopsja mammotomiczna).