Polimorfizm genu MDM2 a ryzyko wystąpienia raka endometrium - Zając, Agnieszka; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Rak błony śluzowej trzonu macicy to jeden z głównych problemów ginekologii onkologicznej okresu menopauzy. Brak badań przesiewowych dla tego nowotworu sprawia, że szczególnego znaczenia nabierają badania poszukujące genetycznych uwarunkowań tego raka. Na tym polu ważną rolę odgrywają badania dotyczące wpływu genu MDM2 i jego polimorfizmu na ryzyko wystąpienia raka endometrium. Czy ich wyniki znajdą zastosowanie kliniczne, czas pokaże.