Wpływ terapii hormonalnej na poziom depresji i jakość życia kobiet w wieku okołomenopauzalnym, zamieszkujących tereny wiejskie - Makara-Studzińska, Marta; Wdowiak, Artur; Bakalczuk, Grzegorz; Bakalczuk, Szymon (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Cel pracy: Celem opisanego w niniejszej pracy badania było porównanie poziomu i nasilenia objawów depresyjnych oraz innych symptomów występujących w okresie menopauzy u kobiet zamieszkujących tereny wiejskie, stosujących terapię hormonalną (hormonal therapy – HT) oraz kobiet, które tej terapii nie stosują. Materiał i metody: Badaniami objęto 91 kobiet w wieku 45–55 lat, mieszkanek wsi. Pierwszą grupę stanowiły kobiety stosujące terapię hormonalną, a drugą kobiety niestosujące tej terapii. W pracy zastosowano kwestionariusz ankiety anonimowej, konstrukcji własnej, obejmujący pytania dotyczące występowania objawów menopauzy oraz stosowania terapii hormonalnej oraz Inwentarz (skalę) depresji Becka. Wśród 91 badanych kobiet było 39 kobiet niestosujących HT oraz 52, które ją stosowały. Analizę statystyczną przeprowadzono za pomocą testu niezależności c2. Wyniki i wnioski: Badanie wskazało na istotną statystycznie różnicę w częstości występowania objawów depresyjnych w grupie kobiet stosujących HT w porównaniu z kobietami, które jej nie stosowały. Jedynie 13,5% kobiet stosujących HT skarżyło się na objawy depresji, natomiast częstość występowania depresji u kobiet niestosujących terapii wynosiła 59%. Na podstawie wyników można również stwierdzić, że HT wpływa na zmniejszenie niektórych dolegliwości związanych z okresem menopauzy, takich jak nerwowość, osłabienie i bóle głowy.