Postępowanie u chorych z zaparciem stolca w medycynie paliatywnej – zalecenia Grupy Roboczej Ekspertów Polskiego Towarzystwa Medycyny Paliatywnej - Leppert, Wojciech; Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Jarosz, Jerzy; Pyszkowska, Jadwiga; Stachowiak, Andrzej (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2009)
Zalecenia dotyczące postępowania u chorych z zaparciem stolca w medycynie paliatywnej opracowano na podstawie przeglądu dostępnego piśmiennictwa – przeszukano bazy PubMed i Medline, podając frazy: „zaparcie stolca”, „zaparcie stolca wywołane opioidami”, „leki przeczyszczające”, „antagoniści receptorów opioidowych” i „opieka paliatywna”. Pozycje piśmiennictwa, z których korzystano podczas przygotowywania zaleceń, podano na końcu artykułu. W opracowaniu uwzględniono własne doświadczenia autorów i dostępność poszczególnych leków w Polsce. Ponadto, każdy z autorów potwierdził zgodność własnych poglądów z poszczególnymi zaleceniami poprzez przeprowadzenie procedury Delphi. Należy podkreślić, że poniższe zalecenia mają charakter ogólny i każdorazowo wymagają dostosowania do indywidualnych potrzeb i stanu klinicznego chorych.