Ból u pacjenta z chorobą nowotworową – leczenie zazwyczaj skuteczne, ale nie zawsze. Z czego wynikają główne trudności? - Kotlińska-Lemieszek, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2009)
Pomimo postępów w leczeniu bólu u pacjentów z chorobą nowotworową, bliższego poznania patofizjologii bólu, wprowadzenia nowych preparatów i udoskonalenia technik inwazyjnych, u części chorych efekt postępowania przeciwbólowego pozostaje niezadowalający. W artykule omówiono najważniejsze poznane czynniki, zależne zarówno od patofizjologii i charakteru bólu, jak i właściwości leków przeciwbólowych oraz cech osobniczych i sytuacji społecznej pacjentów, które determinują zróżnicowaną, często niekorzystną odpowiedź na leczenie przeciwbólowe.