Problematyka eutanazji i opieki paliatywnej w poglądach studentów VI roku medycyny - Leppert, Wojciech; Gottwald, Leszek; Kaźmierczak-Łukaszewicz, Sylwia (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2009)
Wstęp: Problemy etyczne opieki nad chorymi są istotnym elementem medycyny paliatywnej. Cel pracy: Określenie znajomości przez studentów medycyny pojęć eutanazji i samobójstwa wspomaganego przez lekarza (PAS) oraz poznanie ich poglądów dotyczących deklarowanej możliwości dokonania i legalizacji prawnej eutanazji. Materiał i metody: Badanie ankietowe przeprowadzono po zakończeniu obowiązkowych zajęć z medycyny paliatywnej wśród 263 studentów VI roku uniwersytetów medycznych w Poznaniu i Łodzi. W trakcie zajęć studentom przekazano podstawową wiedzę dotyczącą leczenia objawów, wsparcia psychicznego, socjalnego i duchowego, podstawowe zasady etyczne, w których opieka paliatywna stanowi postępowanie przeciwne w stosunku do eutanazji i PAS. Ankieta miała charakter dobrowolny i anonimowy. Wyniki: Wiek badanych wynosił 23–33 lata (średnia 24,64 roku). Spośród 224 (85,34%) osób, które podały swoje wyznanie, 220 (98,21%) było katolikami, a 4 (1,79%) innego wyznania (p < 0,001). Definicje eutanazji i PAS znało: obie 204 (77,57%), jedną 41 (15,59%), żadnej 18 (6,84%) osób (p < 0,001). Eutanazji lub PAS nie dokonałyby 152 (57,79%) osoby, dokonałoby 36 (13,69%) osób, nie potrafiło odpowiedzieć 75 (28,52%) badanych (p < 0,001); różnice pomiędzy ośrodkami były istotne (p < 0,001). W przypadku nieuleczalnej choroby własnej lub bliskiej osoby, śmierć naturalną wybrałyby 163 (61,98%) osoby, eutanazję 45 (17,11%), a PAS 65 (20,91%) osób (p < 0,001); odpowiedzi między ośrodkami różniły się istotnie (p < 0,02). Prawną legalizację eutanazji lub PAS poparło 92 (34,98%), przeciwnych było 129 (49,05%) studentów, nie potrafiło odpowiedzieć 42 (15,97%) (p < 0,001) – odpowiedzi w badanych ośrodkach nie różniły się między sobą. Wnioski: Większość ankietowanych była przeciwna praktyce i legalizacji eutanazji, większy odsetek popierał legalizację eutanazji niż jej dokonanie. Znaczna liczba badanych nie potrafiła odpowiedzieć na zadane pytania.